Svamprisotto
I torsdags rörde jag ihop en mumsig svamprisotto.
Kan jag varmt rekommendera till ett gäng grillade sparrisar och ett gott bröd.
Svamprisotto (räcker till 4 portioner)
- 600 g blandad svamp, jag använde kantareller och champinjoner
- 2 msk olivolja eller rapsolja
- 1 msk smör eller margarin1 selleri stjälk
- 1 stor gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 4 dl avorioris
- 8 dl grönsaksbuljong (tärning + vatten eller fond)
- 1 dl vitt vin
- ca 2 dl riven parmesanost eller västerbottenost
- 1 msk smör
- salt och peppar
Så här gör du
- 1. Ansa svampen och skär i mindre bitar.
- 2. Hetta upp oljan i en panna och fräs svampen.
- 3. Skala och hacka sellerin, löken och vitlöken.
- 4. Smält matfettet i en kastrull och fräs löken under omrörning och rör ner riset. Blanda väl så att alla riskornen får en hinna av matfett.
- 5. Koka upp buljongen. Späd med hälften av den heta buljongen och vinet. Koka upp och sjud tills all buljong kokat in.
- 6. Späd med resten av buljongen och sjud under omrörning då och då tills nästan all vätska kokat in.
- 7. Blanda i osten och svampen, klicka ner smöret och smaka av med salt och peppar.
- 8. Låt risotton stå och "vila" några min innan den serveras med sallad, bröd och grön sparris.
KOMMENTARER
- Mathilda
Mmmm! Måste testas!
Svar:
Dream House