Rödvinbräserad oxsvans, färskpasta och gremolata
Idag så provlagade jag en rätt som vi antagligen kommer att bjuda på nu på nyårsafton! :)





Nämligen Rödvinsbräserad Oxsvans som serveras med färskpasta och gremolata. :D
Måste ju använda min nya fina gryta som jag fick av min fina sambo i julklapp! ❤️





Jag använder mig av ICA's recept och använde rödvin i stället för vitt vin och bacon i stället för pancetta.
Annars har jag följt receptet till fullo (och så skippade jag att låta grytan stå över natten - hade inte tid att vänta tills imån, vi var hungriga! Och det funkade fint att käka ändå!)
Ingredienser
- 1 1/2 kg oxsvans i bitar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 gul lök
- 2 morötter
- 2 - 3 stjälkar selleri
- ca 50 g pancetta (eller rökt sidfläsk)
- ca 4 dl torrt vitt vin
- 2 dl krossade tomater
- 2 msk konc. oxfond
- 2 dl vatten
- 1/2 dl grovhackad bladspenat
- olivolja
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
Gremolata
- 1 vitlöksklyfta
- 1/2 dl grovhackad persilja
- rivet skal av 1 citron
- 1. Skala och finhacka vitlöken och löken. Skala och skär moroten i mindre tärningar. Ansa och skär stjälksellerin i tärningar.
- 2. Salta och peppra oxsvansen. Bryn den runt om i omgångar i en het stekpanna. Lägg över på ett fat. Skär pancetta i tärningar.
- 3. Fräs grönsakerna mjuka i olivolja utan att de tar färg tillsammans med pancetta i en stor kastrull ca 10 minuter. 4. Blanda ner oxsvansen.
- 5. Tillsätt vin och sjud ca 1 minut. Tillsätt tomater, fond och vatten. Oxsvansen ska precis täckas av vätska och grönsaker. Krydda med salt och peppar.
- 6. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock ca 2 1/2 timmar tills köttet släpper från benet. Skumma av grytan då och då.
- 7. Låt svalna och ställ i kylen.
- 8. När grytan fått stå i kylen över natten flyter det smälta fettet från oxsvansen upp till ytan och ligger som en "kaka". Lyft bort den före uppvärmningen.
- Gremolata: Skala och finhacka vitlöksklyftan. Blanda med grovhackad bladpersilja och citronskal.
- Strö över gremolata och servera gärna med färsk pasta.
KOMMENTARER