Funderingar...

Idag kom vi fram till att vi ska arrangera om hela vår trädgård på baksidan av huset/garaget nu denna vår. 

Detta är en helt ny grej för mig och David och jag känner att nu kommer vi ut på okänt vatten. 

Det vi har att tänka på när vi ska anlägga denna del av trädgården är; 
* Skuggig plats! har endast sol kanske ca 3h på sommarkvällarna. 
* Angränsar till grannarnas tomt/trädgård. 
* Delar en gemensam gammaldags brunn med grannarna.
* Är inte på något sätt "rektangulär", utan är mer "triangelformad" i sitt utseende, och detta beror på tomtgränserna som vi måste ta hänsyn till. 

Det vill säga; 
* Långt ifrån alla växter trivs på denna sida av huset. 
* Vi tillbringar än så länge inte mycket tid på denna sida av huset (bara när
vi klipper gräset i nuläget). 
* Gräset vill inte så gärna växa på denna sida av huset, här frodas tyvärr en massa obehaglig mossa - som enligt den tidigare ägaren "alltid kommer tillbaka", trots försök till att bara få en fin gräsmatta. 
* Det finns en gemensam(?) häck som skiljer den del av vår och grannens tomt, denna vill vi gärna byta till något annat - ex. kanske ett staket (?). 
* Vi vill få bort all växtlighet närmast husets grund, men val av material har vi inte bestämt ännu - finns ju många alternativ och utseende av grus/stenar/plattor! 

Vår tanke är att vi ska bestämma hur vi vill att denna sida av tomten ska se ut och sedan presentera den för våra grannar, så att vi kan behålla grannsämjan.
Men jag kan inte tänka mig att det skulle vara några problem med att vi utformar vår trädgård precis som vi vill att den ska vara.. 

Jag vet inte vilka ni alla är som läser min blogg, men jag tänkte att ni gärna får kommentera och brainstorma alla tänkbara idéer och förslag på hur vi kan få till den "optimala bakgården"?! :) 
Så låt erfarenheterna och fantasin flöda!

 


KOMMENTARER

- Hanna Sohlborg

Jacobs flickvän Eira är utbildad florist och har gått en utbildning inom trädgård också. :) Hon säger att rhododendron, asalea och rosenspirea trivs jättebra i skuggiga områden där det inte är så mycket sol. Även olika barrväxter brukar funka bra, t.ex. smågranar och marktäckare.

Och om man vill ha blomrabatt där det är väldigt mossigt kan man göra en upphöjnad. Man kan antingen bygga av torvblock eller göra av en pallkrage eller timrade stockar. Då kan man lägga i en markduk och då blir det mindre ogräs och så blir det varmare eftersom tjälen släpper tidigare.

Eira tipsar också om att det finaste hon vet att ha runt huset, är att ha ca en halvmeter grus runt husgrunden, och med jämna mellanrum stenplattor som man ställer urnor med blommor på. :)

Svar: Tack för lite bra feedback! :) vi ska absolut ha en lite sten/grus runtom hela huset närmast grunden, dels för att det är snyggt men också för att det är bra för husgrunden också. ;)
Sen så lutar det åt någon typ av Rhododendron, men finns ju så många olika arter! ;)
Vart går hon i sin skola?
Funderar på att låta någon se över vår tomt, men eftersom vi har en tajt budget så tänkte vi låta någon typ av plantskola/trädgårdsskola få gå loss och hjälpa oss. ;)
Dream House

2014-03-10 @ 20:14:26
URL: http://pysselhanna.blogg.se
- Hanna Sohlborg

Hon går inte i skola nu. Hon pluggade på hedwigs trädgård för något år sedan, och så gick hon floristgymnasium i Norrköping förut. Sedan har hon jobbat på Bernö i Sandviken och nu brukar hon jobba på blomsteraffären i Torsåker lite då och då. :) Ni kan absolut fråga henne om råd, hon är jätteduktig!

Svar: Aha, okej! :) ja det tåls absolut att tänka på :) tack för tipset
Dream House

2014-03-12 @ 15:49:30
URL: http://pysselhanna.blogg.se

 Namn:
Kom ihåg mig?

 E-postadress: (publiceras ej):


 URL/Bloggadress:


Kommentar: