New England

Peo Oskarsson är en arkitekt som vet vad han pratar om.
Han har bland annat ritat New England-inspirerande villor åt WillaNordic.

I en intervju så berättar Peo Oskarsson om hur han ser på New England-stilen;
– Det är en stil som har sina rötter i nordöstra USA och som andas sköna kvällar och avslappnat umgänge. När vi tänker på New England-stilen förknippar vi den nog mest med fyrar, signalflaggor, mässing, gamla skeppstillbehör och ”stars and stripes”. Stilen präglas också av ljusa färger på väggar och textilier och gärna mörkare träslag på möblerna, som för tankarna till tjärade skepp.

Vidare berättar Peo Oskarsson om hur viktigt det är med husets fönster för att få till rätt känsla av New England-stilen;
- Fönstren, som är husets ”ögon” och ger det mycket av dess karaktär, är i original ett skjutfönster med kraftig horisontell mittpost. Över och under mittposten delas fönstret in i sex lika delar med klenare spöjs. När vi idag gör en modern svensk variant av dessa fönster, kan vi förenkla spröjsindelningen på många olika sätt. Det viktiga är att hitta känslan av New England och att sedan anpassa oss till den miljö huset är beläget i. Fönsterluckor kan ibland vara ett dekorativt inslag, som återfinns på väldigt många hus i nordöstra USA, men som inte alltid passar in i vår miljö. På fasader med ett fåtal symmetriskt placerade fönster är det emellertid ofta ett bra sätt att få ett eget karakteristiskt utseende.

Dessutom så påpekar Peo Oskarsson om den karaktäristiska verandan (front porch) som också är ett viktigt inslag i New England-stilen;
- Man har ofta stora verandor längs hela eller delar av fasaderna. I andra fall är den begränsad till entren. När man gör en sådan veranda, är det mycket viktigt att utforma stolparna som bär upp taket på ett omsorgsfullt sätt. Alltså på samma sätt som andra detaljer, så att man ser att innehavaren vill visa att man har ett hem man värdesätter, och är en del av familjen som bor där.
Avslutningsvis kan New England-stilen sammanfattas som en stil, där man hyllar enkelhet, renhet och respekt för historien, men när vi gör ett sådant hus i vår miljö, så måste vi på samma sätt anpassa oss till vår historia, och den miljö där vi placerar huset.

Läs hela intervjun för och få mer inspiration, tips och idéer om New England-stilen på:
http://www.newengland.nu/index.php?option=com_content&view=article&id=175&Itemid=115

/Stina


KOMMENTARER


 Namn:
Kom ihåg mig?

 E-postadress: (publiceras ej):


 URL/Bloggadress:


Kommentar: